Voorkom schouwbrand

Schoorsteenvegen

Help! Mijn schouw trekt niet! De rook komt binnen in de woonkamer!

De werking van uw schoorsteen berust op twee principes. Ten eerste stijgt warme lucht. Zoveel te heter de lucht, zoveel te sneller deze stijgt. Snel stijgende lucht zorgt ervoor dat de rook snel mee afgevoerd wordt. Ten tweede zuigt de wind buitenshuis de rookgassen aan en helpt deze mee afvoeren.

Rook dat uw woonkamer binnentreedt vanuit uw schoorsteen is dan ook te verklaren door bovenstaande principes.

Waar we zelf niets aan kunnen doen, maar wat wel invloed heeft, is de wind buitenshuis. Wanneer het windstil is buiten moet u uw kachel extra in het oog houden. De schoorsteen kan zijn rookgassen moeilijker kwijt, wat het gevaar op CO-vergiftiging vergroot.

Het is dus niet verbazingwekkend als we schrijven dat het gevaar op CO-vergiftiging nog meer vergroot wordt wanneer windstilheid voorkomt in combinatie met een slecht onderhouden schoorsteen.

Om een optimale verbranding te verkrijgen is het essentieel dat het rookkanaal zo weinig mogelijk obstructies vertoont. De obstructies die mogelijks kunnen voorkomen in een schoorsteen kunnen opgesplitst worden in 3 groepen:

  • Natuurlijke obstructies: verbrandingsafval, vogelnesten, enz.;
  • Mechanische obstructies: bochten in het rookkanaal, slecht gedicht veegluik, enz.;
  • Organisatorische obstructies: defecten zoals scheuren, barsten, enz. in het rookkanaal.

Voorkomen is nog steeds belangrijker dan genezen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt van uw schoorsteen is daarom geen overbodige luxe om uw veiligheid en die van uw gezin te garanderen.

Voor meer informatie of advies kan u ons steeds contacteren.

Team Roof-clean

Pleinstraat 38
3570 Alken
T: 0483 46 51 99
W: www.roof-clean.be
M: info@roof-clean.be

admin025